Música clàssica per a nens en anglès
Amb 'The Young Person's Guide to the Orchestra', de Benjamin Britten, podreu explicar als més petits què és una orquestra i una simfonia
Explicar a un infant què és una orquestra és fàcil, però com li explicaríeu què és una simfonia? Com li explicaríeu que, per escriure-la, un compositor ha d'aconseguir que tots els instruments encaixin amb harmonia? No cal que busqueu la resposta perquè ens la va donar el 1945 el compositor i pianista britànic Benjamin Britten amb The Young Person's Guide to the Orchestra (Guia d'orquestra per a joves). Es tracta d'una peça feta de peces més petites que tenen per objectiu mostrar cadascuna de les famílies d'instruments d'una orquestra. Aquestes peces petites són variacions; és a dir, diferents maneres de tocar una mateixa melodia, uns arranjaments que Britten va fer pensant en cadascuna d'aquestes famílies. Oi que va ser una gran idea? Doncs espereu, que això no és tot.
The Young Person's Guide to the Orchestra es divideix en dues parts. En la primera, cada família d'instruments interpreta el tema principal, el Rondeau de Henry Purcel. En primer lloc l'interpreta tota l'orquestra i, després, les diferents famílies d'instruments en aquest ordre: vent-fusta (clarinet, flauta travessera, oboè...), vent-metall (trompeta, trompa, trombó, tuba...), corda (violí, viola, contrabaix, arpa...) i percussió. Després, tota l'orquestra torna a interpretar la peça.
L'explicació feta per un nen
En aquest vídeo podreu sentir la veu d'un nen explicant just el que acabeu de llegir. És Henry Chapin, el noi que el compositor nord-americà Leonard Bernstein va triar per conduir el concert de música clàssica familiar dedicat a Benjamin Britten. En aquells moments, Bernstein era director de l'Orquestra Filarmònica de Nova York i va decidir enregistrar i emetre aquests concerts a la cadena de televisió CBS. A Youtube en trobareu molts, només heu de buscar "Young People's Concert New York Philharmonic". El que ens interessa no està sencer, però, per sort, el director de cinema Wes Anderson va triar la introducció d'aquest concert per a la banda sonora de la pel·lícula Moonrise Kingdom. Tot un encert!
A la segona part, el compositor britànic fa una cosa similar però a l'inrevés. Si a la primera comença l'orquestra completa interpretant el tema principal i després continuen les famílies d'instruments, ara comencen els diferents instruments i toquen una peça del mateix Britten. Primer entren els flautins i es van incorporant els altres fins a arribar als de vent, que interpreten el tema de Purcell mentre la resta continua tocant la Fuga de Britten. Una idea fantàstica per fer entendre com han d'encaixar tots els instruments de l'orquestra!
En aquest segon vídeo sí que veureu en Henry fent l'explicació de la segona part a l'audiència.
En aquest vídeo, podeu escoltar l'obra completa. Això sí, sense cap explicació.