Música clàssica per a nens I. 'Pere i el llop'
Us donem algunes idees perquè treballeu a casa el conte musical de Serguei Prokófiev
L'any 1936, el compositor rus Serguei Prokófiev va publicar una obra fantàstica: 'Pere i el llop', un conte musical per a infants en què cada personatge és representat per un motiu musical determinat i per un instrument diferent. L'ocell, per la flauta; l'ànec, per l'oboè; el gat, pel clarinet; l'avi, pel fagot; el llop, per les tres trompes; en Pere, pels instruments de corda, i els caçadors, per les timbales i el bombo. Des de llavors, Pere i el llop s'ha convertit en una de les millors peces amb què apropar els infants a la música clàssica. Ara no us explicarem la història, però sí que us donarem uns recursos perquè treballeu la peça amb la canalla. Unes opcions que podreu fer servir amb nens que tinguin tres anys o més.
Una de les millors versions de Pere i el llop en català és l'enregistrada per l'Ensemble Orchestra de Cadaqués amb l'actor Jordi Sánchez de narrador. El López de Plats bruts posa veu a tots els personatges i la interpretació és excel·lent: els grans també saltareu la primera vegada que el sentiu cridar "Coooompteeee!". La podeu aconseguir a Apple Music i a Google Play per 7,99 €.
Després d'haver escoltat el conte, ensenyeu-los els instruments musicals. Una bona manera és fer-ho amb vídeos, perquè veuran i escoltaran a l'hora. A Youtube en trobareu molts, però us recomanem aquests de la sala de concerts Concertgebouw d'Amsterdam. Per cert, per la seva acústica excel·lent és considerada una de les tres millors sales de concerts del món. Si aneu a la capital holandesa, visiteu-la!
De possibilitats n'hi ha moltes: poden unir els personatges i els instruments o fer els seus propis dibuixos. Una altra opció ben divertida és que prepareu un memory en què les parelles són els personatges i els instruments corresponents. Ja sabeu: l'ocell, la flauta; l'ànec, l'oboè; el gat, el clarinet; l'avi, el fagot; el llop, les tres trompes; en Pere, els instruments de corda (podeu fer un violí), i els caçadors, les timbales i el bombo. Al blog El racó de fer música trobareu un model que us pot servir d'inspiració.
Per als petits, recomanem dues opcions: mirar o escoltar el vídeo que veureu just a sota de l'Orquestra Simfònica de Vancouver o comprar la versió de l'orquestra simfònica Royal Philharmonic Orchestra, que també inclou una de les altres grans peces de música clàssica per a infants, el Carnaval dels animals de Camille Saint-Saëns, de la qual us parlarem més endavant a 'La història a casa'. La teniu a Apple Music.
Si als grans també us agrada Pere i el llop us recomanem dues versions ben curioses: la primera, de Bono i del seu amic Gavin Friday, que s'acompanya d'un llibret amb dibuixos fets pel cantant d'U2 i, la segona, la que va enregistrar David Bowie el 1978. La de Bono també és apta per a nens petits (la podran seguir fàcilment) i, tot i que només se'n va fer una edició l'any 2003, encara el podreu aconseguir.