Personatges

Jane Goodall, l'amiga dels ximpanzés

És la màxima experta del món en aquests simis: els ha estudiat a la selva durant més de seixanta anys! Us convidem a descobrir la seva vida apassionant

1 Una nena amb un somni
Jane Goodall amb un ximpanzé
Jane Goodall amb un ximpanzé

La Jane va néixer a Londres l'any 1934, o sigui que té vuitanta-sis anys. Era una nena callada i li encantava llegir. Van ser les aventures de Tarzan les que la van fer somiar d'anar a l'Àfrica. Els animals la van fascinar des de ben petita: espantava les gallines quan intentava observar com ponien els ous, i una vegada fins i tot va endur-se uns quants cucs de terra al seu llit!

Una invitació que no es pot refusar
Com que la seva família no tenia gaires diners, no va poder anar a estudiar a la universitat, i en canvi va fer un curs per treballar de secretària. Una amiga seva de l'escola, però, se'n va anar a viure a Kenya, a l'Àfrica, i la va convidar a visitar-la. Caram, quina oportunitat! Aleshores, la Jane va treballar de cambrera i va estalviar fins que, als vint-i-tres anys, per fi va trepitjar el continent dels seus somnis.

2 Un encàrrec fet a mida
Jane Goodall a l'Àfrica
Jane Goodall a l'Àfrica

Allà va conèixer el professor Leakey, un gran paleoantropòleg. Va ser el primer que va dir que els orígens de l'espècie humana eren a l'Àfrica. Ell la va contractar com a secretària, però com que el va sorprendre la seva paciència i la seva meticulositat, li va oferir d'anar a observar ximpanzés salvatges. Leakey volia comprovar si aquests primats li donaven pistes sobre el comportament dels nostres avantpassats prehistòrics. I la Jane li va dir que sí de seguida!

Sis mesos a la selva
La Jane va arribar a la reserva natural de Gombe, al costat del remot llac Tanganica, quan tenia vint-i-sis anys. Com que el Govern tenia por que acampés tota sola al bosc, li van ordenar que hi anés acompanyada, i la seva mare s'hi va presentar voluntària. Amb un cuiner africà, en Dominc, es van instal·lar en una tenda de campanya vella de l'exèrcit. Així va començar un projecte d'investigació que havia de durar sis mesos i que avui, seixanta anys després, encara prossegueix.

3 Inici difícil
Jane Goodall i un ximpanzé curiós
Jane Goodall i un ximpanzé curiós

Durant dos mesos, la Jane es va fer un fart de caminar i d'observar amb uns binocles de segona mà, però els únics ximpanzés que veia eren ombres que fugien! No se'n refiaven, perquè no havien vist mai aquell estrany animal de pell blanca. Ella es va familiaritzar amb el terreny difícil, es va endurir la pell contra les bardisses i es va immunitzar contra les picades molestes de les mosques tse-tse. I com que no es va rendir, va arribar el dia màgic.

La trobada amb els ximpanzés
Un dia, un mascle de ximpanzé molt gros es va passejar pel campament i va robar un plàtan d'una taula. Al cap de poc, va permetre que la Jane n'hi oferís un. Ella el va batejar David Barbablanca. Després va conèixer –i els va posar nom– en Goliat, en Humphrey, en Rodolf, en Leakey, en Mike, el Senyor McGregor, la Flo i els seus fills Faben, Figan i Fifi. Quina tribu!

4 Troballes molt valuoses
Jane Goodall es va fer molt amiga dels simis
Jane Goodall es va fer molt amiga dels simis

La Jane va observar com s'abraçaven i es feien petons, però també com s'amenaçaven amb els punys. Aquella colla de simis actuaven com persones! Un dia, mentre els buscava per la selva, es va trobar amb en Barbablanca assegut al costat d'un termiter. Ficava un bri llarg d'herba als forats i el treia per menjar-se els insectes. La Jane havia descobert que els ximpanzés feien servir eines!

Una revolució científica
Fins aleshores es creia que això només ho fèiem els humans, i la troballa va fer molt famosa la Jane. Aquella noia de vint-i-set anys sense estudis havia aconseguit una fita reconeguda pels estudiosos de tot el món! Després va fer més descobriments sorprenents, com ara que els ximpanzés no són vegetarians, sinó que mengen de tot, com nosaltres.

5 Ximpanzés en perill
Jane Goodall no es cansa mai de fer feina
Jane Goodall no es cansa mai de fer feina

El 1986 va resumir en un llibre 25 anys d'investigacions a la selva, i des d'aleshores es dedica en cos i ànima a fer d'activista. Vol aconseguir salvar l'hàbitat dels ximpanzés i de la resta d'animals salvatges, amenaçat pel comportament dels humans. Quina dona més valenta, oi?

El missatge de la Jane
Aquí teniu una xerrada que va fer l'any 2003, plena d'optimisme. Us encomanarà les ganes de salvar el planeta! I avui que se celebra el cinquantè aniversari del Dia de la Terra, a les deu del vespre, National Geographic emet el darrer projecte de la primatòloga, el documental Jane Goodall: la gran esperança.

6 Jane Goodall, al Petit SÀPIENS
Jane Goodall, l'amiga dels ximpanzés
Jane Goodall, l'amiga dels ximpanzés Zinteta

L'experta mundial que coneix millor els ximpanzés va aparèixer al número 36 del Petit SÀPIENS(octubre 2020). Si te'l vas pedre pots aconseguir-lo aquí.

COMPRA EL NÚMERO

Subscriu-t'hi

petit84portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!