Personatges

Tots els secrets del faraó Tutankamon

Us fa por sentir aquest nom? Us fa pensar en malediccions i morts misterioses? No patiu, Tutankamon només era un nen de 9 anys que, això sí, era la persona més important de tot Egipte. Us expliquem per què, encara avui, és el més famós de tots els faraons

1 El descobriment de la tomba
Howard Carter inspecciona el sarcòfag de Tutankamon
Howard Carter inspecciona el sarcòfag de Tutankamon

Després de setze anys d’excavacions, i quan l’arqueòleg Howard Carter ja estava a punt d’abandonar, a un treballador se li va enfonsar un peu a terra. Era el 4 de novembre de l’any 1922, el dia que es van descobrir les escales que menaven a la tomba de Tutankamon. A dins hi havia diverses càmeres i milers d’objectes de l’aixovar funerari. I també la mòmia del faraó, amb la seva famosa màscara funerària d’or i lapislàtzuli de 54 centímetres d’alçada i més de deu quilos de pes. Quina troballa més important! A partir de llavors, Tutankamon i la seva maledicció van ser protagonistes de llibres i pel·lícules. El petit faraó es va convertir així en el més gran. O com a mínim en el més conegut! Però qui era Tutankamon?

El fill del rei
Era el fill del faraó Akhenaton, un home amb molt de caràcter que va regnar a Egipte entre el 1350 i el 1335 abans de Crist. El petit Tutankamon va aprendre tot el que li calia per ser un futur faraó: per exemple, llegir i escriure, dominar l’àlgebra i la ciència dels estels, així com tota la saviesa que havien acumulat els egipcis al llarg dels segles. Una mica diferent del que estudieu actualment a l’escola, oi?

El nen caçador
A Tutankamon li agradava molt sortir a caçar i també va aprendre a combatre, ja que en aquella època hi havia moltes guerres. Però la veritat és que no va tenir gaire temps de jugar. Quina llàstima, eh? Això sí, tampoc li va caldre treballar per mantenir la família, com havien de fer els altres nens egipcis. Quan tenia nou anys ja el van coronar faraó. I també el van casar amb una germana seva! Sí, tal com ho llegiu.

2 Un faraó ben petit
La màscara de Tutankamon
La màscara de Tutankamon

Tot i ser tan jove, Tutankamon va tenir moltes responsabilitats. En aquells moments el seu país estava en guerra amb un enemic molt poderós, els hitites. El faraó tenia dos consellers que l’ajudaven a prendre les decisions més complicades. Eren el ministre Ay i el màxim cap de l’exèrcit, un general molt poderós que es deia Horembeb.

La mort de Tutankamon
Però Tutankamon no va poder regnar gaires anys, ja que va morir quan en tenia divuit, no sé sap ben bé per què. Uns diuen que a causa d’un accident de carro, uns altres apunten que la causa va ser una ferida que se li va infectar, uns altres que va ser la malària (una malaltia molt perillosa) qui el va matar. Fins i tot n’hi ha que creuen que va ser assassinat... Quin embolic, oi?

Una tomba secreta
El cos de Tutankamon no va ser dipositat en una d’aquelles piràmides tan precioses que hi ha a Egipte. Al contrari, el van enterrar a terra, a la Vall dels Reis, un lloc ple de vigilància contra els saquejadors de tomba. Per desgràcia, al llarg del temps, la majoria van ser saquejades igualment. La de Tutankamon va ser una de les darreres. Va resistir intacta fins que Howard Carter la va trobar! Va ser una de les descobertes més importants de la història de l’arqueologia.

3 La maledicció de Tutankamon
Lord Carnarvon
Lord Carnarvon

Recordeu aquell 4 de novembre del 1922 i recordeu l’instant precís en què a un dels treballadors del jaciment se li va enfonsar un peu i es van descobrir les escales que portaven a la tomba de Tutankamon i al seu sarcòfag d’or pur de més de cent quilos de pes? Aquell dia va començar l’anomenada “maledicció del faraó”, que va ser protagonista d’un bon grapat de novel·les i pel·lícules al llarg del segle XX.

Els conjurs dels sacerdots
Aquesta maledicció parla d’encanteris i conjurs que a vegades feien els sacerdots egipcis i que amenaçaven amb la mort a tothom qui s’atrevís a profanar el descans etern del faraó. La feina dels arqueòlegs dins de la tomba de Tutankamon era tan i tan lenta que els periodistes, com que no tenien altres notícies, van decidir a omplir les pàgines dels diaris amb aquesta història carregada de misteri. Quina barra!

Vigileu amb els mosquits!
La llegenda es va anar fent més i més gran després de la mort de Lord Carnavon, el noble que havia pagat les excavacions gràcies a la seva gran fortuna. El comte anglès va morir a Egipte el 1923, a causa d’una infecció provocada per la picada d’un mosquit. Es diu que en el moment de la mort la ciutat del Caire es va quedar sense llum, mentre a la seva mansió anglesa el gos de lord Carnavon no parava d’udolar. Malgrat tot, no hi ha cap prova que això sigui veritat. Però, quina por!

4 La tomba, en un interactiu
Interactiu de la tomba de Tutankamon
Interactiu de la tomba de Tutankamon

Si voleu entrar a l'interior de la tomba d'aquest faraó llegendari, mireu aquest interactiu: hi trobareu una explicació dels detalls i tresors més importants!

Subscriu-t'hi

petit84portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!