Quan Catalunya era una selva
Hostalets de Pierola és un petit municipi de l’Anoia, envoltat de vinyes i boscos. Però fa 12 milions d’anys era una selva i hi vivien una pila d’animals fascinants. Els fòssils que s’hi han trobat, sobretot els de primats, són un autèntic tresor
La paleontologia és la ciència que estudia com era la vida fa milions d’anys a través dels fòssils, que són les restes d’organismes que s’han conservat dins de roques. De fòssils n’hi ha de molts tipus, no només parts d’esquelets dels animals, sinó també senyals de la seva activitat vital, com són les petjades, els ous o els copròlits (excrements fòssils), per exemple. Tots ens aporten moltíssima informació, i els paleontòlegs es dediquen a estudiar-los i a seguir les pistes que donen per poder reconstruir com era la vida en el passat, una cosa que també podem fer amb Catalunya.
Els paleontòlegs divideixen la vida a la Terra en diferents períodes. El Miocè és l’època que va des de fa 23 milions d’anys a fa 5 milions d’anys. Sembla moltíssim, oi? Doncs no fa tant. Penseu que els dinosaures es van extingir fa 65 milions d’anys! En el Miocè hi va haver molts moviments d’animals, i van arribar a casa nostra espècies com els elefants o els rinoceronts. Si féssim un viatge de 12 milions d’anys enrere, trobaríem un paisatge molt diferent del d’avui.
Les serralades del Litoral i Prelitoral eren molt més altes que ara i, enmig de totes dues, hi havia una vall molt fonda ben protegida. El bosc era molt espès, ple d’arbres i amb molta humitat. Era el lloc ideal que molts animals triaven per viure, i alguns eren únics al món, com els del dibuix. Us preguntareu com poden saber els paleontòlegs com era aquesta vall fa tantíssims anys. Doncs gràcies als milers de fòssils que s’hi han trobat, i que no ens parlen només de com eren els animals, sinó de com era el món que els envoltava. Gràcies a l’estudi de les seves dents, per exemple, podem saber què menjaven. Impressionant!
En Pau (Pierolapithecus catalaunicus) va ser el primer primat antropomorf que podia estar en posició vertical, dret sobre els peus. Té unes característiques òssies úniques al món. Vivia als arbres i s’agafava fortament amb mans i peus a les branques, però no s’hi penjava. Les seves restes fòssils són de fa 11’9 milions d’anys, i quan les van trobar va aparèixer a la portada de tots els diaris del món. El nom de Pau se li va acudir al periodista científic Josep Corbella, ja que la presentació pública del Pierolapithecus va coincidir amb les protestes ciutadanes contra la guerra de l’Iraq.
La Laia (Pliobates cataloniae) era un petit primat antropomorf (de forma semblant a la humana) parent dels gibons. Les seves restes fòssils són de fa 11’6 milions d’anys. És un avantpassat comú entre els petits i els grans primats antropomorfs, dels quals descendim nosaltres. Es penjava de les branques i saltava d’arbre en arbre gronxant-se amb els braços: gràcies a ella sabem que vivia en un indret on hi havia força arbres, i ben junts! Al dibuix, la seva mida no està proporcionada amb la d’en Pau i en Lluc. Era la meitat de gran que ells, pesava uns 4 o 5 quilos, i menjava sobretot fruits tous.
En Lluc (Anoiapithecus brevirostris) va ser un altre primat antropomorf que també vivia als arbres. El seu cos era una barreja de característiques modernes i antigues en l’evolució, i destaca especialment per la cara plana, amb el musell molt curt. Les seves restes fòssils tenen 11’9 milions d’anys d’antiguitat. Com que només s’han recuperat restes del crani, de moment no sabem com era la resta del seu esquelet ni com es movia.
Si en voleu saber més...
Quan s'acabi el confinament, us convidem a fer turisme paleontològic a Hostalets de Pierola, on podreu fer un viatge amb tota la família a 12 milions d’anys enrere! Podeu anar planificant la visita al web hostaletspaleontologia.cat