Un viatge al passat

El cinema, quin gran invent!

Ens agrada anar a veure pel·lícules! I les crispetes també, oi? Sabeu com va néixer el cinema i qui en van ser els creadors? Gràcies, germans Lumière: que comenci la funció!

1 El primer descobriment
Els germans Auguste i Louis Lumière
Els germans Auguste i Louis Lumière

Els germans Lumière, es deien Auguste i Louis, i tenien passió per la ciència des de ben jovenets. En Louis només tenia setze anys quan va idear un sistema per fer fotografies instantànies. Fins aleshores calia que el model de la foto s’estigués ben quiet, però aquell invent era capaç de congelar el moviment. Va ser una gran troballa! Els germans es van fer rics venent plaques fotogràfiques i, gràcies a aquell negoci, es van poder dedicar a la investigació. Que espavilats, oi?

2 Pel·lícules molt curtes
Els Lumière fan anar la seva màquina
Els Lumière fan anar la seva màquina Javigaar

L’any 1895 van crear una màquina que filmava imatges i que podia projectar-les en una pantalla perquè en gaudissin molts espectadors al mateix temps. Havia nascut el cinema! Però penseu que les primeres pel·lícules eren mooolt curtes: amb disset metres de cinta només es podien enregistrar cinquanta segons d’imatges... L’invent cabia en una senzilla capsa de fusta. La gran novetat van ser uns foradets a cada banda de la pel·lícula, per fer-la córrer per davant de l’objectiu, tot girant una manovella manual. Al mateix temps, un mecanisme s’obria setze vegades per segon, deixava passar la llum i les imatges quedaven enregistrades sobre la pel·lícula. Així es filmaven les imatges, que en realitat eren una sèrie de fotografies. I també així es projectaven després sobre una pantalla.

3 Un invent millorat
El cinetoscopi d'Edison era una bona andròmina
El cinetoscopi d'Edison era una bona andròmina

L’americà Thomas Edison, un altre gran inventor, ja havia creat, uns anys abans, el quinetògraf, una màquina que podia enregistrar imatges. Però no tenia projector i les pel·lícules s’havien de mirar al cinetoscopi, un aparell gran com un armari i que només podia fer servir una persona a la vegada. Amb l’invent dels germans Lumière, el cinetoscopi d’Edison va quedar ben antiquat.

4 Escenes molt reals
El públic del cinema es feia un fart de riure
El públic del cinema es feia un fart de riure Javigaar

Però no us penseu que aquelles primeres pel·lícules s’assemblaven gaire a les actuals. Una de les primeres pel·lícules de la història va ser L’arribada del tren, de l’any 1895. Hi havia espectadors que es desmaiaven quan veien un tren que anava cap a ells! Es pensaven que els aixafaria... Quin ensurt! La primera projecció amb públic del carrer va ser el 28 de desembre del 1895. Al Saló Indi del Gran Cafè de París es van projectar deu pel·lícules. L’entrada costava un franc, un preu equivalent a quatre euros d’avui. Poc temps després ja hi anaven tres mil persones cada dia: quin èxit!

El regador regat
Aquest va ser el títol de la primera pel·lícula amb argument. Sabeu de què va? Un jardiner rega les flors quan un bromista li trepitja la mànega. Afluixa just quan el jardiner mira la mànega, i l’aigua surt a tota pressió! Imagineu-vos quin tip de riure es devien fer els espectadors. També va ser la primera vegada que un actor va cobrar: era el jardiner dels Lumière!

Pel·lícules sense so
Durant els primers trenta anys d’història del cinema, les pel·lícules no tenien so. És difícil d’imaginar, oi? Les projeccions s’acompanyaven amb la música d’un pianista o d’una petita orquestra que tocava dins del cinema. De vegades també hi havia un presentador que comentava el que passava a la pantalla. Malgrat aquestes limitacions tècniques, el cinema va evolucionar ràpidament. Es va passar de les petites peces documentals dels Lumière, que podeu veure a YouTube, a pel·lícules molt més elaborades. Ben aviat van aparèixer els directors i els actors professionals, els escenaris i les grans superproduccions.

5 Mireu quines pel·lícules!

En aquest vídeo, podreu veure algunes de les primeres pel·lícules que es van veure als cinemes, obra dels germans Lumière. Comença amb La sortida dels obrers de la fàbrica, que es considera la primera pel·lícula de la història! També hi trobareu El regador regat i L'arribada del tren, entre d'altres.

Subscriu-t'hi

petit85portada

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't al Petit SÀPIENS (si és que encara no ho has fet). Puja amb nosaltres a la màquina del temps!

Subscriu-t'hi

T'agradaria viatjar en el temps?

Inscriu-te al butlletí i t'enviarem totes les novetats al teu correu!